Magamról

Dr. Bús Enikő vagyok, oktatási szakértő és író, hobbiként pedig jóga és stretching oktató, mobility tréner. De hadd meséljem el, hogy jutottam el idáig.

Életem első jóga és stretching óráin középiskolás koromban jártam, amikor épp egy hozzám illő, csoportos sportfoglalkozást kerestem. A stretching a maga erőfeszítésmentes természetével azonnal megtetszett, de ekkor még nem gondoltam, hogy pár évvel később a jóga is a mindennapjaim része is lesz.

A húszas éveim elején térdfájdalommal, derékfájdalommal, sőt a jobb csuklómban folytonos ínhüvelygyulladással is küzdöttem. A modern orvosi módszerek – pihentetés és sebészi beavatkozás – hatástalannak bizonyultak, és mint bárki más hasonló helyzetben, én is minden alternatív módszert kipróbáltam. Végül a jóga és a stretching bizonyult a leghatásosabbnak, ugyanis a problémáim hetek alatt megszűntek, pár hónap alatt helyreálltak az elváltozások, és évek óta fájdalommentesen élek.

Néhány éve egy nagy, nyitott irodában dolgoztam, teljesen különböző sportélettel rendelkező emberekkel. Volt, aki minden nap úszni járt, időről-időre mégis becsípődő derékkal küzdött. Voltak középkorú férfi kollégáim, akik heti kétszer jártak focizni munka után, persze bemelegítés és nyújtás nélkül. Voltak kolléganők, akik akkor épp semmit sem tudtak sportolni, mert a családi kötelességek mellett egyszerűen nem maradt rá idejük. Egy dolog azonban mindenkinek közös volt: mindenük fájt. 

Mivel ekkor már két ízületi kálvárián is túl voltam, mindig elmeséltem a történeteimet, és úton-útfélen javasoltam nekik, hogy jógázzanak, nyújtsanak. A kollégák udvariasan meghallgatták a hegyi beszédem, majd élték tovább az addigi életüket. Mígnem egy nap egyikük megkért, maradjunk bent munka után, és mutassak neki pár nyújtó gyakorlatot az egyik tárgyalóban. Az egy főből néhány hét alatt tizenöt lett, és így alakult ki az első kis “office stretching” csoportom, akik lelkesen várták a csütörtöki munkaidő végét, hogy jöhessenek nyújtani. Ekkor azonban éreztem a szakmai tudásom hiányosságait, ezért elvégeztem a Strape Therapy Stretching instruktori képzését, valamint a Purnam 200 órás Hatha Jógaoktatói képzését is. 

2018-ban Fulbright ösztöndíjjal az USA-ba költöztem, ahol első dolgom volt jelentkezni a helyi jógastúdió egy megüresedett pozíciójára. Itt találkoztam először a jógának egy populárisabb, átlagemberek számára könnyebben befogadható irányával. Itt láttam először, hogy az emberek tömegével járnak jógázni, mert tudják, az jó hatással lesz a testükre. Itt tanultam meg, hogyan kell egyszerre ötven főnek órát tartani, és hogy milyen egy igazán nagy jógastúdiót üzemeltetni. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részese lehettem az amerikai irányzatoknak is, mert olyan dolgokat is megtanultam, melyeket a klasszikus oktatóképzéseken sosem mondanak el.

De a tanulás sohasem érhet véget. Jógaoktatói és stretching instruktori képzéseim mellé elvégeztem a Mandala Jógastúdiók által hirdetett mobility tréner képzést és resztoratív jógaoktatói képzést; valamint ezek mellett fitness instruktor OKJ végzettséggel is rendelkezem.