Mobility tréning

Hányszor hallom súlyemelőknél vagy CrossFitteseknél, hogy “majd a súly lenyom!”. Valahányszor elhangzik ez a mondat, a világ másik felén meghal egy mobility tréner. Ennél a mondatnál egyértelmű, hogy a sportoló nincs tudatában annak, mi is az a mobility és miért is olyan fontos annak fejlesztése. Tegyük hát ezt most rendbe!
IMG_9167

Mi az a mobility?

A mobilitás (mobility) egy ízület aktív és használható mozgástartománynak a mértékét jelenti. Minél mobilisabb egy ember, annál jobban képes biztonságosan, hatékonyan és eredményesen maximalizálni mozgásképességét. (Forrás: FRC®)

Minden ízületünknek van egy aktív és egy passzív mozgástartománya. A passzív mozgástartomány maximális mértékét (például terpeszülésben a csípő nyílásszögét) passzív eszközökkel lehet elérni, például külső erővel (ha valaki széttolja terpeszben a lábaidat).

Mi történik, miután megszűnik a külső erő? Az ízület visszaugrik a korábbi helyzetébe. Ez amiatt van, mert az ízületi szövetek nem elég erősek, nem elég aktívak ahhoz, hogy megtartsák azon a végponton a végtagot, ahova a passzív eszközök juttatták. Bármennyire is szeretnénk megtartani a maximális mozgástartományban az ízületet, nem vagyunk rá képesek. Így ez a mozgástartomány a mozgás és a funkcionalitás szempontjából lényegében haszontalan. És mivel a mozgástartománynak ezen a szélén sosem dolgozunk, az ízületi szövetek nem fejlődnek úgy, hogy képesek legyenek elnyelni a terhelést ebben a tartományban is, vagyis itt kifejezetten érzékenyek a sérülésre.

Az aktív mozgástartomány ezzel szemben az a tartomány, melyet aktív belső erővel (izomerővel és az idegrendszer aktiválásával) érhetünk el. Ez az a pont, ameddig saját erőnkből tudjuk nyitni lábainkat terpeszülésben, és ahol még meg is tudjuk tartani a nyílásszöget. Ez a tartomány járul hozzá a sérülések megelőzéséhez, a sportteljesítmény javulásához és a tartósan egészséges ízületekhez.

Miért kell mobility tréninggel kiegészíteni a nyújtást?

Egy sportoló célja tehát az, hogy speciális és biztonságos edzésmódszerekkel használható, aktív mozgástartománnyá alakítsa passzív mozgástartományát.

Vegyünk például egy beszűkült csípőt, amivel terhelés nélkül csak vízszintes vonalig tud leguggolni gazdája (azaz a csípő nem tud a térd vonala alá menni). Ennek a csípőnek a passzív mozgástartománya lehet, hogy ennél nagyobb, hiszen ha a tulajdonosa száz kilóval a nyakában guggol le, a plusz súly feltehetően lenyomja a csípőt vízszint alá. És hogy sportolónk sérülésmentesen tud-e onnan felállni? Nagy valószínűséggel nem.

Sportolónk szeretne ezen változtatni, ezért elkezdi napi rendszerességgel nyújtani a csípő és boka körüli izmokat, azaz növeli a passzív mozgástartományát. Megfigyeli, hogy csípője könnyebben a térd vonala alá kerül, azonban még mindig nehézkes a felállás. Miért van ez? Mert az ízületek körüli szövetek ugyanolyan gyengék, mint nyújtás előtt. Ahhoz, hogy az új mozgásterjedelemben is használható legyen testünk (azaz mélyebb guggolásból is fel tudjon állni), az új terjedelem határán is meg kell erősíteni a mozgásban résztvevő izmokat, és meg kell tanítanunk idegrendszerünket az új mozgás végrehajtására.

Milyen rendszer alapján dolgozom?

A Dr. Andreo Spina világhírű izom- és csontrendszeri szakértő által kidolgozott Functional Range Conditioning (FRC) jelenleg az amerikai élsportolók körében leginkább elterjedt mozgástartomány és ízületi kontroll tréning, mely a legtöbb jelenlegi rendszerrel ellentétben tudományos alapelveken és kutatásokon alapul. Mobility órákon ennek a rendszernek az alapelveit alkalmazom stretching és jógagyakorlatokkal vegyítve.

Szeretnéd te is növelni a használható mozgástartományod? Kérj egy időpontot Facebook oldalamon!

Árak*

Egyéni mobility tréning: 3500.- / 60 perc
Páros mobility tréning: 5000.- / 60 perc (2 fő)
10 alkalmas egyéni jóga vagy stretching: 30.000.-

*Az egyéni órák mellé személyi edzős bérlet vagy napi jegy váltása szükséges.
Személyi edzős bérlet (30 napig érvényes): 9000.- / hó
Személyi edzős napi jegy: 2000.-/alkalom

A1EC58AC-7577-4EF9-B72E-B9B406C0CF7C
74DD197A-7E21-4315-9FCD-CF47781504E8

Kapcsolat

Cím: Szeged, Derkovits fasor 13/A

Instagram: @encijoga
E-mail: hello@encijoga.hu
Telefon: +36 70 551 0814

good vibes!