Szabad-e edzeni közvetlenül nyújtás után?

Sokan kérdezitek, hogy szabad-e, jó-e stretching óra után beállni egy CrossFit edzésre? Hogy minél pontosabban válaszoljam meg nektek ezt a kérdést, összegyűjtöttem az ezzel kapcsolatos kutatások beszámolóit, és alább összefoglalom az eredményeket. 

Mi is történik pontosan stretching órán?

A vasárnapi stretching órákon statikus és dinamikus nyújtó gyakorlatokkal növeljük az aktív és passzív rugalmasságot. 

Mint minden mozgásforma előtt, így a nyújtások megkezdése előtt is bemelegítjük az ízületeket, majd dinamikus jógagyakorlatokkal megemeljük a pulzust, és igyekszünk elérni az ízületek minél nagyobb mozgásterjedelmét. Ezt követően statikus és aktív nyújtásokat is végzünk: az előbbinél a testsúlyunkat vagy segédeszközöket használunk a célzott izom nyújtott pozícióban történő megtartására, míg aktív nyújtásnál saját izomerőnkből tartjuk meg a nyújtott pozíciót. Igen, ezek azok a nyújtó gyakorlatok, amikor elcsukló hangon szólni szoktatok, hogy “Meddig kell még tartani???” 😅

Hogyan hat ez a testedre?

Hiszitek vagy sem, az aktív nyújtás több szempontból is előnyösebbnek bizonyult a statikus nyújtásnál. Ha egyik oldalon aktívan dolgozik az agonista izom, az ellentétes oldalon levő antagonista izom sokkal jobban képes ellazulni, azaz jobban meg tud nyúlni. 

Mindkét nyújtásforma heti kétszer végezve akár már egy hónap alatt visszaállíthatja a normál mozgástartományt, ám az aktív nyújtás kimutathatóan nagyobb hatással van a sportteljesítmény javulására, mint a statikus nyújtás. Szóval ha nem csak egy insta-kép kedvéért szeretnél hajlékonyabb lenni, bizony a nehezebb utat kell választanod…

És akkor a lényeg: 

Szabad-e, ajánlott-e, jó-e edzeni közvetlenül stretching után?

A nyújtások változó mértékben, de terhelik az izom- és idegrendszert. Ez azt jelenti, hogy óra végére bizony elfáradnak azok az izmok, melyekre az adott órán épp fókuszálunk. Ha tehát a meghirdetett órán az alsótest nyújtása a téma, semmiképp se aznap próbálj meg PR-t guggolni. Ha a  lábnyújtást követő cross órán az alsótest lesz igénybe véve, inkább csökkentsd a súlyokat, így biztosan elkerülheted a sérülést. 

Sokan észreveszik, hogy stretching után sokkal könnyebben mozognak, és sokkal pontosabban tudnak kivitelezni gyakorlatokat. Ám ne részegítse meg a fejed ez! Ne kezdd el hirtelen a nagyobb súlyokat hajszolni, mert az izmaid fáradtak! Ha ezt az elvet észben tartod, és a nagy súlyok hajszolása helyett inkább a technikádon dolgozol aznap, egy igazán élvezetes edzésen vehetsz részt.