Így csinálj saját jóga “karantént” fillérekből

Egyre több tömegrendezvényt törölnek, egyre több sporteseményt halasztanak el, minket pedig egyre jobban aggaszt a gondolat, hogy vajon jó ötlet-e elmenni egy zsúfolt jógastúdióba? Ha úgy döntesz, inkább a biztosra mész, és egy darabig otthon gyakorolsz, mindenképp érdemes megteremtened ennek a feltételeit. Íme, néhány tipp, hogyan alakítsd ki az otthoni nyugalom szigetét, méghozzá fillérekből!

A jógában az a szép, hogy bárhol lehet gyakorolni. Csak épp mégsem igazán olyan az érzés, mint egy stúdióban. De miért nem? Legfőképp a “megérkezés” miatt. Normál esetben otthon felöltözünk, elmegyünk a stúdióba, törökülésben leülünk a félhomályos teremben, a háttérben zümmög az indiai zene, beszippantjuk a füstölők illatát, lehunyjuk a szemünket, és nem csak testben, de gondolatban is megérkezünk a matracunkra. A megérkezés folyamata fontos. A helyszín, és a minket körülvevő illatok, fények fontosak. Mire figyelj tehát az otthoni stúdió kialakításakor?

A legfontosabb, hogy otthonodnak egy csendes szegletét válaszd ki, ahol nem járkál át rajtad senki. Ez lesz a te személyes jógasarkod, a te szentélyed. Olyan helyet válassz, ami átmenetileg (vagy akár végleg) csakis téged és a te jógagyakorlásod fogja kiszolgálni, és nem kell minden alkalommal ki- és elpakolnod. Kérd meg a családtagjaidat, hogy tartsák tiszteletben ezt a teret. 

Ha megteheted, ablak melletti helyet válassz, hogy gyakorlás közben minél több D-vitamint tudj magadba szívni. Figyelj a belmagasságra is: ha a tetőtéri helyiségben nem tudod állva magastartásba emelni a karod, keress egy másik sarkot. Fontos, hogy kemény burkolatú legyen a talaj, mivel a süppedős szőnyegen az egyensúlyi pózok kevésbé stabilak.

Ha nem szeretnél azon gondolkodni, hogyan is gyakorolj, a YouTube lesz a gurud. Amikor online videók alapján gyakorolsz, győződj meg róla, hogy a WiFi jel stabil és erős, hiszen nincsen annál kellemetlenebb, amikor harcos kettes pózban megáll és elkezd újra betölteni a videó, te pedig csak állsz és tartod a pózt…

Vannak, akik csöndben szeretnek jógázni, és vannak, akik zenére. Én az utóbbi csoportba tartozom. Különféle playlisteket állítok össze magamnak, hogy az éppen aktuális hangulatomtól függően választhassak. Tévhit, hogy csak indiai meditációs zenére lehet jógázni. Olyan zenét hallgass, ami jól esik! A zene megmozgat és magával ragad; elmélyíti a gyakorlásod.

Amikor a fentiek alapján sikerült kiválasztanod a megfelelő helyszínt, pakolj el mindent, ami megzavarhatja a koncentrációt. Ketyegő óra, hajtogatásra váró ruhák, szanaszét hagyott gyerekjátékok… ezek mind-mind elvonják a figyelmed a gyakorlásról. A gyakorlásod egyetlen dologról kell, hogy szóljon: rólad. Bármi egyéb, ami nem ehhez köthető, felesleges és zavaró lesz. 

Természetesen nem egy teljesen steril, üres szobában kell ezentúl jógáznod. Jöhet a dekoráció! Néhány gyertya, egy füstölő vagy aroma diffúzor (olcsóbb megoldás a mécses fölé helyezett olajpárologtató), és néhány szép, életet sugárzó zöld szobanövény igazán feldobja a hangulatot.

Az illat, akárcsak a zene, képes magával ragadni. Ébredés után nem csak a kávé illata tud minket felpörgetni, de a fahéj is. Csepegtess hozzá egy kis rozmaringot, és szellemileg is felpezsdülsz. Este pihentető, lelazító mozgásra vágysz? Mehet a levendula illat a párologtatóba! Egy idő után ezek az aromák automatikusan gyakorlásra fognak sarkallni. 

Természetesen kelleni fog még egy jógamatrac is. Ez mindennek az alfája és omegája. Egy korábbi cikkemben már olvashattál arról, miért is fontos a jó matrac. Szükséged lehet még egy vagy két jógatéglára, amiket akár egy-egy régi orosz-magyar szótárral is helyettesíthetsz. Ha kevésbé vagy hajlékony, jól fog jönni a jógaheveder, amit egy hosszabb övvel tudsz helyettesíteni. Végezetül pedig egy párna és egy takaró kell még, melyek kényelmesebbé teszik a meditációt.

És a legjobb? Mindenből tudsz online rendelni, így egyáltalán nem kell kimozdulnod ahhoz, hogy egy csodálatos otthoni jógasarkot varázsolj magadnak és ne börtönként éld meg a karantén időszakát.

Első és eredeti megjelenés: Stylemagazin