Karanténban: az én jóga elvonulásom

Hogyan élem meg jógaoktatóként az otthoni karantént? Határozottan jól. A jógában létezik egy fogalom, az úgynevezett elvonulás (retreat). Az elvonulás visszavonulást jelent a hétköznapoktól, hogy figyelmünket kizárólag a jógára és annak nyolc ágára tudjuk összpontosítani; mellőzve a különféle zavaró tényezőket. Ezt teszem most én is. Jógavideókat forgatok nektek, sok-sok cikkel készülök, és online folyamatosan tartom a kapcsolatot a vendégeimmel.

A jógás elvonulás lehet csoportos vagy magányos, de általában egy, az otthonunktól távol levő helyen szokott zajlani. A nyugati típusú elvonulások többnyire ötcsillagos wellness hotelekben, luxus körülmények között zajlanak, ám a tradicionális elvonulás ezzel ellenkezőleg a szerénységről és a befele fordulásról szól. Épp emiatt a jóga tradicionális gyakorlóinak a jelenlegi karantén-szituáció nem okoz különösebb fennakadást, sőt. Ajándék időként tekintünk rá, amit személyes fejlődésünkre fordíthatunk. 

A tradicionális elvonulás nem jelenti azt, hogy napkeltétől napnyugtáig csak jógázunk. Amellett, hogy valóban elmélyíti a gyakorlásunk,  a jóga lelki gyakorlatainak tudatosítására is koncentrál.  A guru vezetésével megtanuljuk elengedni a zavaró dolgokat az asana (jógapózok) gyakorlása, a meditáció és a pranajama (légzésgyakorlatok) során. Elmélyülünk a jógafilozófiában, követjük az ajurvedikus étkezési szokásokat, közben pedig felturbózzuk a testi és a szellemi jólétünket. Fejlesztjük az önismeretünket, a cselekedeteinkkel és gondolatainkkal kapcsolatos tudatosságot, és igyekszünk elhagyni a rossz szokásokat. 

Egy elvonuláson való részvétel megnyitja az elménk az új ötletek és élmények előtt, és akár új irányba is terelheti az életünket. Segít értékelni a jelenlegi körülményeket: ezzel egy lépést teszünk hátra, és átértékeljük az életünket. Ez segít a komoly döntések meghozatalában is, hiszen gyakran ha túl közelről nézünk valamit, pont a lényeget nem látjuk. 

Ebben a roppant nehéz időszakban a legfontosabb az egészség. Az otthoni karantén alatt igazából végre nem is kell mással foglalkoznod, mint önmagaddal. A te egészséged és jóléted van az előtérben és mindennek a közepén. Ha általában egész nap pörögsz és emiatt képtelen vagy elcsendesíteni az elméd; ha mindig a következő tennivalón jár az eszed, akkor ez az elvonulás segít megállítani a túlgondolást. Használd ezt az időszakot arra, hogy kikapcsold a belső hangokat, és inkább próbálj meg pozitívan gondolkodni. A meditáció ebben sokat segít. [Hamarosan felkerül az óráimról már ismert “alvás” videó, azaz a relaxáció, így otthon, lefekvés előtt bármikor el tudsz lazulni.]

Tekints hát a karanténra mint elvonulásra. Gyógyítsd önmagad, győzd le a félelmeid, szüless újjá. Tanulj, fejlődj, alakíts ki napi rutint. Tűzz ki magadnak egy célt minden egyes napra, és teljesítsd is azt. Mozogj napi kétszer és olvass sokat. Csináld végig a YouTube videóimat minden nap 5-től. Ha pedig elakadnál és tanácsra, esetleg beszélgetésre vágysz, nyugodtan írj. 

Videók >>