Így szabadulj meg a banyapúptól!

Mi az a banyapúp, és hogyan alakul ki? 

A köznyelvben csak banyapúpként ismert elváltozás a felső hát és a nyak találkozásánál kialakuló púp. Főként azokat az ülő munkát végző személyeket érinti, akiknek munka közben lefelé kell nézniük, ám az okostelefonok megjelenése óta egyre inkább népbetegségnek mondható ez a “kór”. Egyáltalán nem csak öreg és gonosz hölgyeket érintő problémáról van szó: sok fiatalnak már az érettségi előtt ilyen a testtartása! Bárkinél kialakulhat, aki nem ügyel a helyes testtartásra, és nem nyújtja, erősíti eleget a törzs felső izmait. 

Ahogy sejthető, kialakulásáért a helytelen testtartás a felelős. Testünk egy kicsit olyan, mint a gyurma: ha sokáig hajtogatod egy irányba, úgy marad. Ha a fejünket hosszasan és rendszeresen előre bukva, lefele néző pózban tartjuk, elkezd hozzá adaptálódni a test is. A gond ezzel a pózzal az, hogy a normálishoz képest sokszoros mértékű nyomást gyakorol az alsó nyaki csigolyára, amely így hátrafele tolódik, kitüremkedik a gerincoszlop síkjából. Ez a kitolódott pozíció igen sérülékeny, ezért a testünk elkezdi védeni, óvni a csigolyát, és köré szövetet épít. Ez a szövet egyre látványosabb méreteket ölt, és kialakul a találó nevű banyapúp.

Hogyan lehet levenni ezt a “rontást”? 

Ha te is irodai asszisztens, kozmetikus, vagy programozó vagy, bizonyára tapasztalod magadon a rontás jeleit. Fájnak a vállaid, fáj a nyakad, a lapockád környéke, és főleg sokat fáj a fejed. Ha ez nem lenne elég, a tükörnek oldalt állva egyértelműen látod magadon a púpot, és el megrémiszt. Senki sem szeretne púpos lenni! A jó hír, hogy a rontás már néhány hét alatt mérsékelhető; ehhez mindössze elszántságra és odafigyelésre van szükség. 

  1. Mindenek előtt érdemes felkeresned egy gyógytornászt, aki felméri a helyzet komolyságát, és megmutatja, milyen gyakorlatokat érdemes elkezdened napi szinten végezni. Ezek többnyire erősíteni fogják a felső háti szakasz izmait, valamint nyújtani a nyaki izmokat és a váll elülső részét.
  2. Figyeld meg, hogyan alszol. Ha hason, akkor innentől ne használj párnát! Ha inkább az oldaladon alszol, akkor úgy támaszd alá a nyakad párnával vagy egy összegöngyölt takaróval, hogy a fejed egy szintben legyen a gerinceddel.
  3. Nap közben ügyelj a testtartásodra! Ha monitor előtt ülsz, tegyél a monitor alá könyveket, hogy a kijelző a szemeddel egy vonalban legyen! Ha kozmetikusként dolgozol és nem tudod elkerülni az előre görnyedést, próbáld ki a tartásjavító pánt viselését munka közben! 
  4. Nap közben többször tarts szünetet, és ilyenkor pár percig tornáztasd át a felső háti szakasz és a nyak izmait. Ehhez két videómban is találsz segítséget:

Ha kedvet kaptál a jógához, és szeretnél magadnak egy csodaszép matracot, nézd meg webshopom kínálatát!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkemről sem, görgess az oldal legaljára, és iratkozz fel a hírlevelemre! Ne aggódj, havonta csak 1-2 levelet fogsz kapni tőlem, amiben összegyűjtöm neked a legújabb videóim és cikkeim linkjét.

Csatlakoztál már a zárt Facebook csoportomhoz? Ha még nem, itt az ideje! 🤗 Én úgy tekintek erre a csoportba, mint egy interaktív magazinra, ahol mindenki szerkesztő! ➡️ CSATLAKOZOM!