Nem mindegy, mi van alattad!

Előre csúsznak a tenyereid, hátra a lábujjaid, miközben a jógamatracod épp a rétestésztát is megszégyenítő rugalmassággal nyúlik? Küzdesz a törölközővel a kezeid alatt; a sarkaid pedig köszönőviszonyban sincsenek még a talajjal? Lefogadom, a pokolba kívánod a lefele néző kutyát, mikor már a tenyered is izzad! Nyugi, nem vagy ezzel egyedül. Olvass tovább, és megtudod, hogyan lesz a jóga szenvedésből a valódi szenvedélyed!

Milyen matracon jógázol?

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy KELL EGY JÓ MATRAC! Itt és itt és itt is írtam már róla, hogy milyen világmegváltó hatása van egy profi, csúszásmentes matracnak. Nem olyan rég, egy jógás csoportban valaki a matracok felől érdeklődött, egy “segítőkész” jógi pedig kifejtette véleményét, mely szerint az indiai guruk sem azon filóztak, milyen matracot vettek, így képmutatásnak tartja, ha egy mai jógi ezen agonizál. Nem bírtam ki, kifejtettem én is a véleményem.

Így lesznek a sportolók egyre gyorsabbak, erősebbek és ügyesebbek!

Ízületeink legnagyobb szerencséjére a sporttudomány technológiai oldala borzasztó sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben. Ebben a TED előadásban David Epstein ki is fejti, hogy a mai csúcsteljesítményekhez, például a 100 méteres sprintfutás 9,58 mp-es csúcsához milyen nagy mértékben járul hozzá a cipő, amit a futó visel. Sőt, Epstein egészen odáig merészkedik, hogy talán nem is a sportolóink válnak egyre erősebbé, gyorsabbá és ügyesebbé, hanem az őket segítő technológia válik egyre profibbá!

És valóban, a sporttechnológiai mérnökök nap mint nap azon kísérleteznek, hogyan redukálják a sportolók nem akut sportsérüléseinek esélyét, azaz azt a fajta károsodást, amit a hosszan tartó mozgás okozhat. Például ha egy futó olyan cipőben fut beton felületen rendszeresen és sok ideig, amit nem erre terveztek, ő bizony számolhat a térd- és csípőpanaszokkal. Egy megfelelő cipővel azonban ma már elkerülhető a térdműtét, sőt akár egy csípőprotézis is.

A megoldás, hogy stabilan tartsd a jógapózokat

Ugyanezen okokból ajánlom én is a minőségi, csúszásmentes matracok használatát jógaórán. Gyakran látok például polifóm matracon dolgozni embereket. Ezek a matracok semmi másra nem jók, mint hogy táborozáskor magunk alá tegyük a sátorban. Egyszerűen balesetveszélyesek! Rossz a csuklónak, rossz a térdnek, rossz a bokának, és legfőkébb rossz a jógázó motivációjának!

Ha egy silány minőségű matracon dolgozik az ember, óra közben azt érezheti, hogy minden ellene van. Körbenéz, és azt látja, hgy másoknak milyen könnyen mennek a tranzíciók (egyik pózból a másikba áramlás), milyen simán, stabilan tudják tartani magukat mások! Neki pedig elmegy a kedve az egésztől, mert azt hiszi, hogy ő a béna. Nem így van. A matraca a béna. Futni sem strandpapucsban mész, akkor miért jógáznál túrázásra szánt matracon? 

Ha most elgondolkodtál egy új jógamatrac vásárlásán, kattints a webshopomra, és válassz egyet magadnak a hét különböző színben elérhető csúszásmentes, pozícióvonalas YogaCity matracok közül!