Jógamatrac higiénia

Tudtad, hogy egy kezeletlen jógaszőnyegen  négyzetcentiméterenként 100.000 baktérium van?

Bár csábító élvezni a jógastúdiók által biztosított közösségi jógamatracok használatát – hiszen nem kell magaddal cipelned a saját matracodat és beruháznod sem kell matracra -, az igazság az, hogy ezek használatával több vírus, baktérium és gombás fertőzés támadásának is kiteheted magad.

Míg a közösségi jógamatracok használata kényelmes ötletnek tűnhet (hiszen csak megragadsz egy matracot a stúdió polcáról és már jógázhatsz is), a tisztaság és a higiénia elsőbbrendűséget kell, hogy élvezzen nem csak a COVID-időszakban, hanem mindenkor. Ugye te sem szeretnél egy több hetes betegszabit, csak mert valaki előtted betegen jógázott ugyanazon a matracon?!

Sok edzőteremben és jógastúdióban a vendégekre van bízva, hogy maguk után tisztítsák meg a matracokat. Sokan azonban ezt mégsem teszik meg, vagy épp nem tudják, hogyan kell megfelelően megtisztítani azt. Máshol a stúdiók maguk takarítják a matracokat heti rendszerességgel, ami azt jelenti, hogy több jógás is ugyanarra a matracra lép mezítlábasan, amire előtte már páran ráizzadtak.

Dr. Greg E. Cohen, a Long Island College Hospital orvosa egy New York Times cikkben kijelentette, hogy a jóga népszerűségének növekedésével együtt másfélszeresére nőtt a szemölcspanasszal érkező páciensek száma. A bűnös feltehetően a felületesen megtisztított közösségi jógamatrac. 

3 ok, hogy miért ne használj közösségi jógamatracot

  1. Makacs baktériumok és vírusok
    A makacsabb baktériumok és vírusok nem csak néhány órán át, de akár néhány napon keresztül is képesek életben maradni a jógamatracon. Az influenzáért és nátháért felelős vírusok akár egy hétig is képesek életben maradni ezeken a felületeken.
  2. Csíraátadás
    Egy ember átlagosan óránként tizennyolcszor ér az arcához, ezzel átvíve a betegségcsírákat a szájból és orrból a bőrre és a matracra, majd onnan vissza az arcra. Gondolj csak bele, hányszor fekszünk le jógaórán a matracra, hányszor hajtod rá a fejed, arcod!
  3. Az izzadság a betegség melegágya
    Az izzasztó jógaórák, mint az Ashtanga, a dinamikus jóga vagy a hot jóga a teremben uralkodó magas páratartalomnak és melegnek köszönhetően a betegségek melegágyává válnak. A gombák pedig imádják a nedves és meleg környezetet, így a jógamatracok ideális otthont biztosítanak a nemkívánt betolakodók számára. 

Mivel takarítsd a saját szőnyeged? 

Ahhoz, hogy a legmakacsabb vírusokat, baktériumokat és fertőzéseket is megöljük, nem elég a sima szappanos víz; itt antibakteriális fertőtlenítőszerre van szükség. Ezek alkohol vagy klór tartalmúak, ami kárt tesz a gumi felületű matracokban; ráadásul mi jógások nem is szívesen szeretünk ilyen kemikáliákkal érintkezni, nem igaz?

A 2% teafaolajos oldat természetes megoldás lehet, bár az erre irányuló kutatások eredményei alapján ez sem nyújt 100%-os védelmet; a csúszásmentes matracok felületén pedig nyomot hagyhat az olaj. És akkor jön nagyanyáink praktikája: a mindenre is jó ecet! Bizony, egy kis ecetes víz csodákra képes! Bespricceled vele a matracod, alaposan áttörlöd egy papírkendővel vagy ronggyal, és hagyod a levegőn megszáradni. Ne aggódj, az ecet illata gyorsan elillan!