Ki vagy te? – meditáció a létezésünkről

“Ki vagyok én?”

“Mit érek én?”

Két egyszerűnek tűnő, mégis roppant nehéz kérdés. Percekig, akár órákig is el tudunk rajta filozofálni, mikor épp úgy tartja kedvünk, máskor azonban semmi sem jut az eszünkbe. Mintha egy vastag függöny két oldalról belibbenne a szemünk elé, és elzárná a rálátást a valódi énünkre.

Ezek annyira nehéz kérdések, hogy az elménk mindenképpen megpróbálja megkerülni azokat. Az elménk nem igazán szereti azt a bizonytalanság érzést, amit ez a két kérdés kivált. 

A “Ki vagyok én?” kérdésnek csak az lehet a következménye, hogy nyilvánvalóan nem az vagy, akinek gondoltad magad. Legalábbis azt sugallja, hogy még nem jöttél rá mindenre. Az elme a biztos tudást szereti, az ismeretlen pedig félelmet kelt.

Egész életünkben azzal vagyunk elfoglalva, hogy megpróbáljuk felépíteni a személyiségünkt, az egónkat, hogy végre kitaláljuk, kik vagyunk. Tehát minden vizsgálat, ami arról szól, hogy az vagyok-e, akinek hiszem magam, fenyegető az elmémre nézve.

Ez a “Ki vagyok én?” kérdés és az elme erre a kérdésre adott reakciója a túlélési félelmet váltja ki belőlünk. Az emberi lények legmélyebb félelmét.  Ha nem az vagyok, akinek gondolom magam, akkor ki vagyok én? Létezem-e egyáltalán?

És most jön az izgalmas rész: hol található a valódi énünk?

A Pennsylvania Egyetem kutatói MRI kutatásokat végeztek, hogy megvizsgálják, agyunk mely területe kap több oxigént, amikor ezeken a kérdéseken jár az eszünk. Mindkét esetben a homlokunk mögötti frontlebenynek egy kis, pontszerű része aktiválódott. 

A hinduk szerint a pont az agyunk guru része. Tudod, az a piros pötty, ami Buddha homlokán van. Ez az istenszerű énünk, a valódi énünk. Ez tanítja meg nekünk, milyenek legyünk, és mit tegyünk. Ez az énünk legfontosabb része. Itt döntjük el, hogy kik vagyunk és mit érünk.

Meditálj hát ma egyet! Zárd össze a kezeid a homlokod előtt, és hüvelykujjaddal érintsd meg a valódi éned! Meditálj pár percig ezen a két kérdésen: “Ki vagyok én? Mit érek én?”

#namaste

Szeretnél jobban elmélyedni a meditációban és önismeretben? Csatlakozz a következő táboromhoz! A részleteket ide kattintva tudod elérni! 👇