Minden, amit a hangfürdőről tudni érdemes

A zenét és az éneklést évezredek óta használják különböző kultúrák a gyógyítás eszközeként. Gondolj csak a törzsi vokális kántálásra, vagy az olyan hangszerekre, mint a tibeti hangtálak vagy ősi magyar sámándobok! A Föld minden kultúrájában megtalálhatjuk a hanggyógyítás valamilyen formáját. Ezeknek a különféle technikáknak egy és ugyanaz a szándékuk: hogy egyensúlyt hozzanak oda, ahogy káosz van.

A hangfürdők teljesen eltérnek a népszerű zenei koncertektől. E koncertek alatt, az élmény teljes megélése érdekében mindenki csukott szemmel, kényelmes helyzetben fekszik betakarózva. A koncert előtt elhangzó verbális bevezetés segít ellazulni, megváltoztatni a perspektívánk, és felhívja a figyelmünk a belső tapasztalásra. 

Nagyon fontos, hogy valóban kényelmesen helyezkedjünk el, hisz ez az, ami segít bennünket a mély koncentráció állapotába kerülni. Emiatt az is fontos, hogy kényelmes ruházatot viseljünk, ami nem nyomja a hasunk, nem vág be sehol, és nem akadályoz a kényelmes fekvésben. A legjobb erre a célra a kényelmes jógaruházat. 

Hogyan működik a hangfürdő?

A hangok magával ragadnak bennünket, és ez elősegíti az agyhullámaink elmozdulását is. Agyunk a koncert során összehangolódik a hangfürdőn megszólaló stabil rezgéshullámokkal. A ritmus és a frekvencia lehetővé teszi, hogy a normál éber állapotunkból lemenjünk alfába, a nyugodt tudat állapotába, vagy akár a meditatív théta állapotába. Sőt, néhányan egészen deltáig is eljutnak, és a koncert alatt végre alszanak egy jót. 🤣

Ahogy agyi hullámaink a zenére hangolódnak, úgy változik a ritmus hatására a légzésünk is. Érdemes a koncert közben tudatosítani a légzésünk: megfigyelni, hogyan változik az egyes zeneszámok hatására. Ez a későbbi mindennapok során segíti a testünk finomhangolását egy-egy megszokottól eltérő szituációban. 

A hangfürdőkön főleg tibeti hangtálakat, gongokat, dobokat, csengőket, szélcsengőket és más különleges hangszereket használnak. (Ebben a videóban több hangszert is hallhatsz.) A koncertet adó gyógyítók gyakran a testünkhöz közel vagy akár a testünkön szólaltatják meg a hangszert, ezzel erősítve az eszköz által keltett rezgéseket. A hangrezgések az ultrahang gyógyításhoz hasonló módon végzik a dolgukat: egyszerre nyugtatnak és tisztítanak. 

Mit gyógyíthat a hang?

A hang terápiás alkalmazása számos esetben tud javulást eredményezni, többek között:

  • Alvászavarok
  • Szorongás
  • Depresszió
  • Stressz kezelés
  • PTSD
  • Depresszió
  • Fájdalom kezelése

A zene közismert stresszoldó hatásáról. Azok az emberek, akik egy stresszes esemény előtt klasszikus zenét hallgatnak, gyorsabban épülnek fel a stresszből, mint azok, akik, hullámzó vizet hallgatnak, vagy egyszerűen csendben ellazulnak. A nyugodt emberek pedig alacsonyabb stresszhormon-szinttel, erősebb immunrendszerrel, és jobb önismereti eszközökkel képesek megbirkózni különféle betegségekkel, valamint kezelésük esetleges pszichológiai és fizikai hatásával.

Sosem voltál még hangfürdőn? Próbáld ki elsőként a jógatáboromban, ahova egy olyan párost hívtam meg, akik zenéjébe az első perctől szerelmes vagyok. A köztük levő fantasztikus összhang egy csodálatos, improvizatív koncertet eredményez. Én magam először nem akartam hinni a füleimnek. Nem tudtam eldönteni, hogy valóban emberi hangokat hallok-e, vagy pedig egy lejátszást. Muszáj volt többször is kinyitnom a szemem, és odanéznem, látnom a saját szemeimmel azt, amit a saját füleimnek nem akartam elhinni. Most is végigfut a hátamon a hideg, ha csak felidézem magamban az érzést, amit tőlük kaptam.

Ne hagyd ki te sem ezt az élményt, jelentkezz most a gyulai táborba! Kattints a képre a részletekért! 👇