5 dolog, ami akkor történik, ha NEM meditálsz

1. Elveszted a fejed. 

Nem számít, mi a dühöd oka, ez egy egyértelmű jelzés számodra, hogy el kell kezdeni meditálni.  A meditáció alatt mélyen belül, a középpontodban tartózkodsz, ahol végtelenül nyugodt vagy, és minél inkább ebből a középpontból élsz, annál kevésbé fognak zavarni a periférián tomboló viharok.

Ez az ingerültségre is vonatkozik. A házastársaddal, gyerekeddel, munkatársaddal, más sofőrökkel, stb. szembeni ingerültség ugyanazt jelenti: nem meditálsz eleget. A meditáció önmagában nem fog minden ingerültséget megszüntetni, hiszen ennek biokémiai okai is lehetnek, de biztosan sokat segít. 

Tehát legközelebb, amikor úgy érzed, hogy kezd elönteni a harag, ne reagálj rá. Vedd elő a telefonod, állítsd be 5 percre az időzítőt, és meditálj egyet. 

2. Irigykedsz

Ha gyakori áldozata vagy a féltékenységnek vagy irigységnek, az egyértelmű jele annak, hogy rossz úton jársz, rossz a szemléleted, vagy a hozzáállásod. Valójában az irigység tökéletes jelzés arra, hogy nem meditálsz eleget, és ezzel ténylegesen tesztelni tudjuk a mentális állapotunk.

Hisz amíg másokkal foglalkozol, addig nem fogsz tudni fejlődni.

3. Stresszelsz

Te és Mr. Stressz a legjobb haverok vagytok? Elválaszthatatlanok vagytok? Nos, ha véget akarsz vetni ennek a kapcsolatnak, el kell kezdened meditálni. 

A hosszú, egészséges élet kulcsa a stresszmentes élet. Egy orvos, akivel nemrég találkoztam, azt mondta, hogy a betegek 80%-a stresszel kapcsolatos problémákkal keresi fel. Tehát a meditáció elmaradásának egyik nagy veszélye, hogy végül Mr. Stresszel fogunk együtt lógni. És ahol jelen van Mr. Stressz, ott Mr. Betegség sincs túl messze.

Ha pánikrohamoktól és szorongástól szenvedsz, ki kell próbálnod a 30 Nap Hála programomat a YouTube-on. Itt 30 napon keresztül tudatosítjuk, milyen sok mindenért lehetsz te is hálás; javítjuk mozgékonyságod, hajlékonyságod és állóképességed; ellazítjuk az idegrendszered, oldjuk a felgyülemlett feszültséget, valamint a nyújtásokkal ellazítjuk a tested és megszüntetjük az állandó fájdalmaid.

4. Nyugtalan és bizonytalan vagy

Úgy érzed, hogy értelmetlen az életed?  Úgy érzed, hogy semmi különlegeset nem csináltál az életedben? Úgy érzed, hogy nemhasználod ki a benned rejlő valódi lehetőségeket? Ezek szintén annak a jelei, hogy nem meditálsz. 

A meditáció révén kapcsolatba kerülsz a személyiségeddel, melyből felismered, hogy semmi sem hiányzik belőled. Tökéletes vagy, és az élet tökéletesen rendben van úgy, ahogy van.  Ez a felismerés a meditáció jutalma, és minél távolabb vagy ettől a felismeréstől, annál távolabb vagy a meditációtól.

A nyugtalansághoz kapcsolódó jelek az önbizalomhiány, a bizonytalanság és a félelem érzései. Ezekkel a további veszélyekkel kell szembenézned, ha úgy döntesz, hogy nem meditálsz. 

Az egónk bizonytalan. Végtelenül keresi a biztonságot és a védettséget. A meditáció segít neked abban, hogy leépítsd az egocentrikus elmédet, és helyette a tudatosságban élj. Ez a tudatos élet, az “itt és mostban” tartózkodás gyengíti az egót, és így megszabadít a bizonytalanság, a félelem és az önbizalomhiány érzéseitől.

5. Nem bírsz másokat

“Ha nem látod Istent mindenben, akkor egyáltalán nem látod Istent”.  Szeretem ezt a mondást, és nem is tudnám jobban megfogalmazni. A gyűlölet a félelemből fakad, és csak akkor jöhet létre, ha a különbségeket hangsúlyozzuk. Minél inkább a különbségekre fókuszálsz, annál a gyűlölet és félelem kapuja annál tágabbra nyílik az életedben.

Azok, akik a világot és az emberiséget egyetlen nagy családnak látják, ők azok, akik tele vannak együttérzéssel és szeretettel. A meditáció felel azért, hogy felnyíljon a szemünk erre a szemléletre. Ha most félelemmel és gyűlölettel vagy tele, akkor ezt ismerd be magadnak, és kezdj el meditálni. Körbenézve a mai őrült világban, azt kívánom, bárcsak a covid oltás mellé mindenkinek felírnának napi harminc perc meditációt is.

Tehát ezért ne hagyd ki a meditációt

Mindig meg tudom mondani, ha kissé eltávolodtam a meditációs gyakorlatomtól. A fenti jelek valamelyike azonnal felvillan bennem is, és emlékeztet arra, ami a legfontosabb dolog az életben. Neked is azt javaslom, hogy tartsd nyitva a szemed a fenti veszélyjelekre! Ha azt veszed észre, hogy jelenlétük egyre erősebbé válik, tudd, hogy itt az ideje visszatérni a meditációhoz. 

Ha új vagy a meditációban, és szeretnéd elkezdeni ezt a mélyreható gyakorlatot, javaslom, próbáld ki a YouTube csatornámon ingyenesen elérhető két meditációs gyakorlatot (itt és itt). Ha pedig komolyan szeretnél változtatni, itt tudsz feliratkozni a 30 Nap Hála programomra, melyben hetente kétszer kiemelt helyet kap a napi 5 perc meditáció.