Így győzd le az isiászt, azaz az ülőideg gyulladást jógával!

Az utóbbi hetekben megszaporodtak az olyan üzenetek a postafiókomban, amiben egyoldalú lábzsibbadásról számoltok be. Ezt beszámolóitok szerint akár égő, éles fájdalom is kíséri, amely üléskor rosszabb. Ezek bizony az isiász, azaz az ülőidegzsába tünetei!

Habár orvosi feljegyzések évszázadok óta számolnak be isiász problémákról, mégis a hosszan tartó karantén csak tovább növelte az érintettek számát, és olyanoknál is megjelent a probléma, akik korábban nem szenvedtek ettől. Ám jó hírem van számotokra: a tudatos, célzott jógagyakorlás segíthet legyőzni ezt a fájdalmat!

Az isiász tünetei

Az isiász az emberi test két leghosszabb idegszálának elnevezése. Ezek az alsó deréktájon lépnek ki a gerincoszlopból, és a farizom alatt áthaladva, keresztül a combokon és lábszárakon, egészen a lábfejig futnak. Abban az esetben, ha egy porckorong vagy egy letapadt izom nyomja az ideget, előrehajlás, futás és ülés (különösen vezetés) közben megjelennek a tünetei. Ezek a következők lehetnek:

➡ égő, bizsergető érzés a comb hátsó felén
➡ fáradtság, zsibaddás vagy tompaság a lábakban és/vagy lábfejekben
➡ hirtelen felálláskor bebicsaklik a térd
➡ éles, tűszúrás-jellegű fájdalom bárhol az idegpálya mentén: deréktájon, fenékben, a comb hátsó részén, vádliban

Az isiász okai

1. Akut porckorongsérv

Az idegpálya gyulladását az esetek többségében két okra lehet visszavezetni. A legelső, amit az orvosok ilyenkor megvizsgálnak, hogy nincs-e porckorongsérved az ágyéki gerincszakaszon. Az akut porckorongsérv komolyabb probléma, mint az általa okozott idegszál gyulladás, ezért fontos, hogy azonnal orvoshoz menj, ha jelentős fájdalmakat érzel deréktájon. 

2. Piriformis-szindróma

Az esetek 70%-ában azonban nem ennyire súlyos a helyzet, és jógával könnyen orvosolható problémáról van szó. Ezekben az esetekben egy kicsi, de jelentős csípőizom, a piriformis okozza a nagy hűhót. Ez az izom mélyen a csípőnkben helyzekedik el, és azt a célt szolgálja, hogy kifelé tudjuk fordítani a lábunk, oldalra emeljük a combunk és járás közben kinyújtsuk a csípőnk. Ha a piriformis túl feszes (ás gyakran az), akkor az az idegszállal együtt a kersztcsont és a medencecsont közötti kis kemény inak közé szorul, és folyamatosan nyomja az ülőideget. Ezt a jelenséget nevezik piriformis-szindrómának, és  bizony ez is kínzó fájdalmat okozhat. 

Az isiász enyhítése jógával

Mielőtt belevágnál a gyakorlásba, amit előkészítettem neked, egy fontos dologra fel kell hívnom a figyelmed. Ha bármelyik jógapóz közben azt érzed, hogy a póz fokozza a tüneteit/fájdalmaid, állj meg, és ne erőltesd azt a pózt. 

Ezek a gyakorlatok azonban sokat segítenek a piriformis nyújtásában:

➡ egyszerű gerinccsavarások (ardha matsyendrasana és variációi) 
➡ könnyített tehénarcülés (gomukhasana)
➡ galamb póz (eka pada kapotanasana)
➡ fordított galamb póz (supta kapotanasana)
➡ álló combnyújtások

Ezeket kerüld!

Vannak olyan jógapózok, amelyeket isiász esetén kerülni kell, hogy még véletlenül se súlyosbítsák a tüneteid. Hallgass a testedre, és tiszteld amit érzel! Ne próbáld meg magad kényelmetlen pózokba kényszeríteni!

Kísérletezz, hogy megtudd, mi válik be neked a legjobban az adott napon. Kerülj minden olyan pózt, amely bármilyen fájdalmat okoz. Kerüld az ülő és álló előrehajlásokat (a lefelé néző kutyán kívül), mivel ezek fokozottan terhelik a medencét és a hát alsó részét.