A Nagy Jóga Kalauz

Az utóbbi hetekben a nem csak a korona, de az online jógaórák is vírusszerűen terjedtek. Csak kapkodjuk a fejünket, és a bennünket elárasztó fantázianevek bőségének zavarában azt se tudjuk, mi fán terem némelyik típus. Mi ajánlott egy teljesen kezdőnek, és mi egy kismamának? Mi az, ami megizzaszt, és mi az, ami inkább lelazít? Melyiket végezhetem egy sérüléssel, és melyikhez kell komoly fizikai erő és hajlékonyság? Összegyűjtöttem nektek a leggyakoribb jógatípusokat, így neked is könnyebb lesz a választás! 

HATHA

A Hatha jóga mindennek az alapja. A szanszkrit név olyannyira egybe olvasdt a jógával, hogy Nyugaton ma már általános gyűjtőfogalomként is használják, amely megába foglalja a legtöbb fizikai alapú jógastílust (pl. az Ashtangát vagy az Iyengart). Ez a régi rendszer tartalmazza az ászanák (jógapózok) és a pránajáma (légzőgyakorlatok) gyakorlását, melyek segítenek elcsendesíteni a testet és az elmét, ezáltal készítve fel a testet a mélyebb spirituális gyakorlatokra, például a meditációra. 

Manapság már olyan széles értelemben használják a Hatha kifejezést, hogy a név hallatán nem derül ki egyértelműen, mire is számíthatunk egy Hatha órán. Viszont a legtöbb esetben egy viszonylag gyengéd, lassú és kezdők számára ideális órán vehetünk részt. Azoknak is ajánlott, akik a nyugodtabb mozgást kedvelik, ahol a pózokat hosszabb ideig kitartjuk. Ha teljesen új vagy a jógában, akkor a Hatha a te belépési pontod! 

Jöjjenek a dinamikus és intenzív óratípusok!

ASHTANGA

Az ashtanga irányzatot Sri K. Pattabhi Jois honosította meg a modern korban. Összesen hat sorozatból áll, melyek fokozott nehézségű pózokat tartalmaznak kötött sorrendben. A legtöbb nyugati stúdióban az első sorozatot gyakorolhatod, ritkán a másodikat is. A négy további sorozathoz olyan magas szintű jógagyakorlás szükséges, melykre már nem érdemes nyugati jógastúdiókban külön órát hirdetni, csak estleg Mysore-jellegű szabad gyakorlást. (Az indiai Mysore településen gyakran gyűlnek össze jógázók, akik saját tempójukban, egymástól függetlenül gyakorolják a sorozatokat.)

A sorozat gyakorlatait a légzéssel összhangban végezzük. Mivel minden egyes órán ugyanazt a gyakorlatsort végezzük, egy idő után már fejből fogod tudni a sorozatot, akárcsak egy kötött tánc lépéssorait.Az Ashtanga sok fizikailag megterhelő testtartást tartalmaz, ezért ez az ág nem a legideálisabb a kezdő jógázók számára. Gyakorlott jógázónak kell ahhoz lenned, hogy igazán élvezni tudd ezt a közel két órás, megterhelő gyakorlást. 

VINYASA

Akárcsak a Hatha, a Vinyasa is egy gyűjtőfogalom, amely a jóga sokféle irányzatát körülöleli. Míg a Hatha egy nyugodt, lassú stílus, addig a Vinyasa a legatletikusabb irányzat, mely a ‘80-as években fejlődött ki az Ashtangából. 

A Vinyasa órákon a dinamikus mozgást a levegővétel irányítja miközben egyik pózból áramlunk a másikba. Innen származik a Vinyasa Flow óratípus neve is. A Vinyasa típusok oktatóról óktatóra változhatnak, és a sorozatokban sokféle kreatív póz megjelenik. A különféle póz-variációknak tényleg csak az oktatói kreativitás szabhat itt határt! Az órarendekben megjelenő “Dinamikus Jóga” valamint “Power Jóga” típusok mind ide sorolhatóak.

BIKRAM

A nagy port kavart irányzat, melyből Netflix dokumentumfilm is készült. Nagyon jó film, de nem szeretnék spoilerezni, ezért most inkább rá is térnék a “Hot Yoga” irányzat jellemzőire. 

Egy dologban biztos lehetsz, ha Bikram jógára jelentkezel: ez pedig az azonosság. Az oktató személyétől eltekintve a Bikram óra ugyanolyan, bárhova is mész: minden óra ugyanazt a – szerzői jog által védett – huszonhat pózt és két légzéstechnikát tartalmazza kilencven percen keresztül ugyanabban a sorrendben, egy 40.6 Celsius fokra felfűtött és 40% páratartalmú teremben. (Mintázva az indiai jógagyakorlás fizikai körülményeit.) Biztos, hogy izzadni fogsz. Biztos, hogy fizikailag és mentálisan is kihívás elé állítod magad. Azt mondják, hogy az még nem jógázott igazán, aki még nem próbálta a Bikramot.

A Bikram Choudhury által alapított irányzat célja a test méregtelenítése, a testsúly kontrollálása, és a mélyebb belehelyezkedés a pózokba. A meleg levegő valóban kedvezően hat az izmok nyúlására; a szaunához hasonló körülmény pedig elősegíti az anyagcserét és a méregtelenítést. Azonban nem győzöm hangsúlyozni: vigyázzunk ezzel az óratípussal! Csak olyanok vegyenek rajta részt, akik jó erőben vannak, és akiknek nincsen olyan speciális egészségügyi állapotuk (pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés, stb.), amely a szanuát is tiltaná!

Most pedig nézzük meg a kímélő óratípusokat!

IYENGAR

A jógatípus a nevét szintén megalkotójáról kapta: B. K. S. Iyengar a pontos mozgásra és a kontrollált légzésre összpontosít. 

Az Iyengar órákon hosszú ideig tartjuk a pózokat, hogy a póz minden apró részletét helyesen be tudjuk állítani, és meg tudjuk figyelni a póz hatását a csontváz-izomrendszerünk működésére. 

Ez a jógatípus nagymértékben támaszkodik a segédeszközök (jógatégla, jóga heveder, alátétek, székek, takarók) használatára. Ezek segítségével a gyakorló folyamatosan tudja tökéletesíteni a pózait, miközben biztonságaosan tud bennük elmélyülni. Éppen ezért ez a jóga típus a legideálisabb azoknak, akik épp egy sérülésből épülnek fel, és szükségük van a lassú és módszeres fejlődésre. 

Annak ellenére, hogy ezen az órán nincsenek hirtelen váltások, mégis egy komoly testmozgásban lesz részed, az órát követően pedig hihetetlenül nyitottnak és nyugodtnak fogod magad érezni.

YIN

A Yin jóga egy lassú tempójú stílus, ahol az ülőpózokat kettő-öt percig tartjuk ki. Nevéből következően léteznie kell Yang jógának is: és valóban, a férfias erőt közvetítő ashtanga jóga kompenzálásaként jött létre a női energiával feltöltő Yin jóga.

Annak ellenére, hogy passzív nyújtásokat végzünk, és főleg a gravitáció dolgozik, a Yin jóga is kihívást jelentő a hosszú kitartások miatt, különösen ha a test még nem szokott ehhez hozzá.

A pózok hosszú kitartásának célja a kötőszövet – az inak, a szalagok és a fascia – mérsékelt terhelése annak érdekében, hogy fokozzuk az ízületek keringését és javítsuk rugalmasságukat.

A Yin jóga lassú tempója miatt meditatív hastású is, mely hozzásegít a belső békéd megtalálásához. Ideális kezdő jógásoknak.

RESTORATIVE

A restorative (magyarul “helyreállító”-nak lehetne fordítani, de ez olyan furán hangzik, hogy inkább az angol megfelelőnél maradunk) jóga egy hosszú nap lezárásaként az elme elcsendesítésére összpontosít. A stílus alapja a test relaxációja, mely segít megtisztítani és felszabadítani az elméd. 

Az óra alatt kevesebb pózt veszünk fel, és több időt töltünk egy bennük. A legtöbb póz módosított, hogy könnyebben kivitelezhető és pihentetőbb legyen. Az Iyengarhoz hasonlóan itt is sok segédeszközt használunk, például párnákat, takarókat és jógatéglákat. Az összes segédeszköz a relaxációban történő mélyebb elmerülést segíti elő.

KUNDALINI

Mély légzőgyakorlatok, mantrák kántálása, különleges kéztartások és sok-sok meditáció: ezek jellemzik a tipikus kundalini gyakorlást.

A kundalini kifejezés spirituális energiát vagy életerőt jelent, amely a gerinc alján helyezkedik el, és melyet a hindu hagyományok egy felcsavarodott kígyóként képzelnek el. Ez a szimbólum nagyon hasonlatos a gyógyszerészek szimbólumához, a botra vagy serlegre csavarodott kígyóhoz. A kundalini jóga szándéka, hogy felébressze ezt a szunnyadó erőt, és végigvezesse a gerinc mentén elhelyezkedő hat csakrán, egészen a hetedik, korona csakráig.

Már ebből a leírásból is látható, hogy a Kundalini jóga egy mélyen spirituális irányzat. Három másik irányzat elemeit foglalja magába: a Bhakti jóga (az odaadás és kántálás jógikus gyakorlata), a Raja jóga (a meditáció, valamint a mentális és fizikai kontroll gyakorlata) és a Shakti jógának (az erő és az energia kifejezésének) a keveréke.

Egy jól vezetett Kundalini óra után úgy érzed magad, mintha egyszerre vettél volna részt egy terápián, egy fantasztikus edzőtermi edzésen és egy szórakoztató, tábortűz körüli éneklésen a barátaiddal – mindezt a jógamatracodon, csupa fehérbe öltözve (ezen az órán csak fehér ruhát viselhetsz).

SIVANANDA

A Sivananda jóga a klasszikus Hatha jóga szisztematikus és pontos megközelítése. Ez azon kevés iskola egyike, melyek megtestesítik a hagyományos és autentikus jógatudományt, mely a jóga ősi rendszeréhez áll közel, és mely megőrzi annak hindu gyökereit és támogatja spirituális tanításait.

Manapság a jógairányzatok, és különösképp a nyugati jógairányzatok többsége elsősorban a jógapózok gyakorlására összpontosít, de ez csak egy része a jógarendszernek. A Sivananda jóga a rendszer minden elemét gyakorolja, mellyel az a cél, hogy jobban megértsük önmagunkat és az univerzumot.

A 90 perces Sivananda jógaóra a pránajamák (légzőgyakorlatok) és ászanák (jógapózok) átfogó sorozatából áll, melyeket mindig egy sorrendben hajtanak végre. Az óra imádkozással, majd légzőgyakorlatokkal indul, melyeket néhány napüdvözlet követ. Ez bemelegíti a testet a tizenként alappóz elvégzéséhez, melyek után Savasanában pihenünk. 

A pózok kötött sorrendje mögött anatómiai okok állnak, mivel az egymást követő pózok egymás ellensúlyozásaként szolgálnak. A pózok a gerinc átmozgatására, csavarására fókuszálnak, miközben folyadékot termelnek az ízületekben és megnyújtják az izmokat is. A Sivananda sorozat elvégzését követően a test tónusos, kiegyensúlyozott, rugalmas és megfelelően “beállított” lesz.

Bármilyen szintű jógagyakorló végezheti ez a fajta jógát, hiszen a sorozat minden elemének van módosított, egyszerűsített változata és haladó formája is.

Az alapító, Swami Sivananda legerőteljesebb spirituális üzenete – “Szolgálj, Szeress, Adj, Tisztíts, Meditálj, Ébredj!” – az egészséges jógikus életmód mottójaként is szolgál.

A felsoroltak közül többet is kipróbálhatsz online videóim segítségével! Iratkozz fel YouTube csatornámra, ahova hetente töltök fel újabb ingyenes videókat, és csatlakozz az online videótárhoz, ahol májustól felépített programok várnak rád!