Hogyan legyél határozott anélkül, hogy erőszakosnak tűnnél?

A héten feltettem két kérdést: Más lenne-e az életed, ha magabiztosabb lennél, és hogy miben lenne más? Százan is azt válaszoltátok, hogy más lenne az életetek, ha ki tudnátok állni magatokért. Azt is elmondtátok, hogy ez sokszor azért nehéz, mert…

😖 mit fognak gondolni majd mások rólad?
😖 mi van, ha kiderül, nincs is igazad? 
😖 nem akarsz lealacsonyodni a másik szintjére…

Ezeket az indokokat sokáig vesézhetnénk. Beszélhetnénk arról, hogy miért foglalkoztat mások véleménye vagy hogy miért van imposztor-szindrómád, de ez a posztom most az utolsóra kínál megoldást. Hogyan legyél határozott és állj ki magadért anélkül, hogy főnökösködőnek, erőszakoskodónak tűnnél? Használj asszertív kommunikációt! Elővettem magyartanári tudásom, és összeszedtem 7 olyan kommunikációs gyakorlatot, amivel te is határozottabb leszel anélkül, hogy főnökösködőnek néznének!

Ha igenis kiállnál magadért egy vitában, egyáltalán nem muszáj ahhoz lealacsonyodnod a másik fél szintjére. Nem kell agresszívan vagy erőszakosan viselkedned, ehelyett állj asszertívan a konfliktushoz! Az agresszív kommunikációs stílusú emberek a követeléseit tolakodó, durva módon fejezik ki, és ha ezt a cikket olvasod, akkor elképzelhető, hogy te inkább passzívan kommunikáló ember vagy.  A passzív stílusú emberek félénknek vagy éppenséggel túlságosan lazának tűnhetnek. Rendszeresen mondanak olyan dolgokat, mint például: “Legyen az, amit a többség akar.” Ők azok, akik hajlamosak elkerülni a konfliktusokat. Miért jelent ez problémát? Mert ezzel azt az azt az üzenetet küldik, hogy az ő gondolataik és érzéseik nem olyan fontosak, mint másoké. Tehát ha túl passzív vagy, akkor lényegében engedélyt adsz másoknak arra, hogy figyelmen kívül hagyják az igényeidet és szükségleteidet.

Most bemutatok neked egy harmadik kommunikációs stílust! Az asszertív hozzáállás lényege, hogy úgy fejezed ki a véleményed, hogy közben tiszteletben tartod a másik álláspontját is. Az asszertivitás egy alapvető kommunikációs készség. Ha elsajátítasz néhány praktikát, hatékonyabban tudod kifejezni magad, és ki tudsz állni az álláspontod mellett, miközben tiszteletben tartod mások jogait és meggyőződését is. Segíthet az önbecsülésed növelésében és mások tiszteletének elnyerésében is. Ha te is hajlamos vagy túl sok felelősséget vállalni, mert nehezen mondasz nekem, akkor ezek a technikák segítenek helyrebillenteni életed egyensúlyát. Vannak emberek, akik természetesnek tűnnek az asszertivitásban. De attól még, hogy most nem tartozol közéjük, te is megtanulhatsz határozottabbnak lenni!

Életünk során a minket érő tapasztalatok hatására különböző kommunikációs stílusokat alakítunk ki. Lehet, hogy már annyira berögzült a stílusod, hogy észre sem veszed, mit csinálsz! Ahogy telik-múlik az idő, úgy ragaszkodunk egyre inkább az adott kommunikációs stílushoz. Ha azonban változtatni szeretnél a kommunikációs stílusodon, egy kis munkával megtanulhatsz egészségesebb és hatékonyabb módon kommunikálni.

Íme néhány tipp, amely segít abban, hogy asszertívabbá válj!

Azonosítsd a jelenlegi stílusod!

Hangot adsz a véleményednek, vagy inkább hallgatsz? Akkor is igent mondasz a pluszmunkára, ha tele van a hócipőd? Gyorsan ítélkezel vagy hibáztatsz másokat? Úgy tűnik, hogy az emberek rettegnek vagy félnek veled beszélgetni? Fontos, hogy felismerd a jelenlegi stílusod, mielőtt változtatnál rajta.

Használj “én” kijelentéseket!

Ez a kedvenc technikám, amit én magam is gyakran alkalmazok, sok sikerrel. Az “én” kijelentések használata lehetővé teszi mások számára, hogy tudják, mit gondolsz vagy érzel anélkül, hogy vádaskodónak tűnnél. Mondd például azt, hogy “Nem értek egyet”, ahelyett, hogy azt mondanád: “Tévedsz”. Ha kérésed van, mondd azt, hogy “Szeretném, ha segítenél ebben”, ahelyett, hogy “Ezt kell tenned”. A kéréseid legyenek egyszerűek és konkrétak.

Gyakorold a nemet mondást!

Ha te is nehezen utasítasz vissza kéréseket, próbáld meg ezt mondani: “Nem, ezt most nem tudom megtenni”. Ne habozz! Legyél egyenes! Ha muszáj magyarázatot is adnod, azt fogd rövidre! Ne hagyd magad, akkor se, ha a másik fél nagyon erőszakos és nyomulós! Tarts ki az elhatározásod mellett! Egyesek nehezen fogadják a “nem”-et, de igenis te húzod meg a saját határaid!

Próbáld el a mondandód! 

Ha kihívást jelent, hogy kimondd, amit gondolsz, akkor írj egy általános forgatókönyvet, és gyakorold be! Mondd ki hangosan otthon, amit mondani szeretnél! Akár el is próbálhatod valakivel: kérdd meg egy családtagod vagy barátnőd, hogy legyen ő a másik fél; majd a próba után kérj tőle visszajelzést! 

Ügyelj a testbeszédedre! 

A kommunikáció csupán 30%-ban verbális – minden egyébről a testbeszédünk gondoskodik! Viselkedj magabiztosan akkor is, ha épp elbizonytalanodsz. Ügyelj az egyenes testtartásra, akár egy kissé előrehajolva ülés közben. Végig tarts szemkontaktust és ügyelj a pozitív vagy semleges arckifejezésre! Miközben beszélsz és a másik felet hallgatod, ne tedd keresztbe a karod vagy lábaid! Gyakorold a magabiztos testbeszédet a tükör előtt, vagy kérd meg egy barátodat, hogy játsszatok el egy jelenetet, és kérd meg, hogy külön figyelje a testbeszéded jelzéseit it!

Tartsd kordában az érzelmeid! 

Egy konfliktushelyzet szinte mindenki számára nehéz. Lehet, hogy dühös vagy frusztrált leszel, esetleg sírni támad kedved. Bár ezek az érzések normálisak, a konfliktus megoldásának útjába állhatnak. Ha úgy érzed, hogy túlságosan is érzelmesen mész bele egy helyzetbe, inkább várj egy kicsit. Igyál egy nagy pohár vizet, menj ki a friss levegőre, és sétálj pár percet. Esetleg csinálj 20 jumping jacket! De komolyan! Ezután dolgozz azon, hogy nyugodt maradj: lassítsd a légzésedet, és ügyelj rá, hogy egyenletesen lélegezz. Beszéd közben figyelj a hangodra: maradjon egyenletes, normál hangerejű. 

Kezdd kicsiben!

Először olyan helyzetekben gyakorold az új készségeid, amik alacsony kockázatúak. Például próbáld ki az asszertivitást egy baráton vagy családtagon, mielőtt nekifutnál egy nehéz munkahelyi helyzetnek. Utána értékeld magad, és szükség szerint módosítsd a megközelítésed!

Ez idővel építeni fogja az önbizalmadat, hidd el!