Hova nézz jóga közben? – A dristi helye

Mi, emberek, túlnyomó részt vizuális lények vagyunk. Ahogy bizonyára már te is észrevetted, még jógaórán is gyakran kapjuk azon magunkat, hogy a mellettünk jógázó személy pózát, ruháját vagy új frizuráját nézzük. 

Kibámulunk az ablakon, vagy a lábujjainkon növekvő finom pelyhes szőrszálakat nézzük, mintha ezek százszor érdekesebb dolgok lennének, mint ami épp bennünk zajlik. A gond csak az, hogy a figyelmünk ott van, ahol a tekintetünk.

A figyelmünk a legértékesebb dolog, amivel rendelkezünk; a bennünket körülvevő, látható világ pedig függőséget okoz, túlságosan stimulál és lelkileg meggyengít. 

Nem hiszel nekem? Gondolj azokra a percekre, amikor céltalanul pörgeted az Insta feeded, és rosszul érzed magad, mert valaki más vékonyabb, magasabb, erősebb, sikeresebb, gyorsabb. Egyes üzletágak évente milliárdokat költenek csak arra, hogy fényképeikkel vizuálisan befolyásoljanak bennünket. 

Amikor ilyen külső ingereken akad meg figyelmünk, energiáinkat sem önmagunkra összpontosítjuk. Ha hagyjuk, hogy szemünk elkalandozzon gyakorlás közben, azzal hagyjuk, hogy figyelmünk elterelődjön a jógáról és önmagunkról. 

Hogy ellensúlyozzuk ezt a szokást, a jógagyakorlásban szigorú alapelvek léteznek a figyelmünk és koncentrációnk folyamatos ellenőrzésére. Amikor irányítjuk a tekintetünk, és ezzel együtt figyelmünk, akkor a dristi nevű jógatechnikát alkalmazzuk. A szanszkrit dristi szó nem csupán a tekintet helyt jelenti. Jelenthet víziót, nézőpontot, intelligenciát és bölcsességet is. 

Egyszerűen fogalmazva a a dristi technika meghatározza, hova irányítsuk a tekintetünk gyakorlás közben annak érdekében, hogy figyelmünk ne kalandozzon el. Az Ashtanga jóga alapelvei szerint összesen 9 olyan pont (dristi) van, ahova a tekintetünk irányíthatjuk jóga közben; és minden egyes jógapóznak megvan a maga dristije.

Alapvetően egyszerűek a szabályok: 

✋ ha egyik vagy mindkét kezed fölfelé nyújtod, nézz a tenyeredbe!
🦶 ha a lábaid előtted vannak, nézd a lábujjaid!
👃 ha nincs előtted semmi, nézd az orrod hegyét!

Ezeket én is szinte minden póznál elmondom (tekintet a tenyérben, a lábujjon, köldökön, stb.), és hidd el, érdemes követni. Ezen a képen megtalálod a leggyakoribb pózokat, alattuk pedig azt is feltüntették, hogy melyik póznál hova nézz. A következő alkalommal, amikor egy jóga videómat nézed, kövesd a tekintetre vonatkozó utasításaimat.

Figyelj csakis önmagadra, és nem a téged körülvevő világra. Összpontosítsd arra, ami benned zajlik, és ne arra, ami melletted történik. A jóga a te időd. Ne menekülj önmagad elől. Állj ki önmagad elé csupaszon, és hagyd, hogy elárasszanak az érzéseid!


Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkemről sem, görgess az oldal legaljára, és iratkozz fel a hírlevelemre! Ne aggódj, havonta csak 1-2 levelet fogsz kapni tőlem, amiben összegyűjtöm neked a legújabb videóim és cikkeim linkjét.

Csatlakoztál már a zárt Facebook csoportomhoz? Ha még nem, itt az ideje! 🤗 Én úgy tekintek erre a csoportba, mint egy interaktív magazinra, ahol mindenki szerkesztő! ➡️ CSATLAKOZOM!