Meghúztad a hátad? Ezekre figyelj, mielőtt ismét mozogni kezdesz!

Sokat cipekedtél a napokban, és most beállt a hátad? Volt egy rossz mozdulatod, és most alig tudsz járni? Elég valószínű, hogy meghúztad a hátad. Egy ilyen sérülés napokig megkeserítheti az életed, főleg ha tovább erőlteted a mozgást. Olvass tovább, hogy megtudd, mit tehetsz azért, hogy enyhítsd a derékfájdalmat, és hogy mikor van ideje ismét elkezdeni mozogni! 

Leggyakrabban nehéz munka, például lapátolás, nehéz tárgyak emelése (rossz testtartással vagy rossz emeléstechnikával), vagy szokatlan pózban történő előre-, oldalra hajlást követően jelentkezik a deréktáji fájdalom. Nyilván a legrosszabbkor, valamilyen munka vagy mozgás közben történik, amit általában nem tudunk félbehagyni, és a húzódást követően még gyorsan “rárakunk pár lapáttal”, amivel tetőzzük a bajt.

A hirtelen fellépő fájdalmat sokan összekeverik a sérvvel, ami bár hasonlóképp jön létre – nehéz emelés, erőlködés hatására -, mégis egy hosszabb folyamat eredménye, és a tünetei sem egészen ugyanazok. Épp ezért, tekintsük gyorsan át annak a tüneteit, ha meghúztad a hátad!

A deráktáji húzódás tünetei

  • A hátad mozgás közben jobban fáj, viszont nyugalmi állapotban enyhül a fájdalom. 
  • A fájdalom lesugárzik a farizmokba és a csípőbe, de a lábakba már nem.
  • A hátizom begörcsöl vagy intenzíven feszül. 
  • A járás nehézkes, és az is lehet, hogy csak előrehajolva megy.
  • Nehéz egyenesen állni.
  • Maximum 10-14 napig áll fenn a fájdalom. Ha ennél régebb óta észlelhető, akkor megfontolandó, hogy krónikus hátproblémával küzdesz. 

Mit csinálj, ha meghúztad a hátad?

A húzódás azért történt, mert megerőltetted a hátad, ezért ha már megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy azonnal pihentesd, és borogasd! A pihenés lehetővé teszi a szervezet számára a gyógyulást és a gyulladás csökkenését. A fájdalom valószínűleg egyébként is korlátozni fogja a hétköznapi tevékenységeid közvetlenül a húzódás után. 

Ha meghúzódott a hátad, fontos, hogy a felépülés során hallgass a tested jelzéseire, és kerüld a túlterhelést. A pihentetés mellet a következőkkel is próbálkozhatsz:

  • 10-15 percig helyezz ruhába csavart jeges borogatást a hátad alsó részére!
  • Pihenj derékpárnával! Tekerj össze egy törölközőt henger formára, és tedd a hátad alá! Ez az enyhe emelés passzívan segít helyreállítani a gerincoszlopot a normál helyzetébe. 
  • Kerüld a hason fekvést, mivel az nyomást gyakorolva a derekadra csak ronthat az állapotodon!
  • Kiválthatsz vény nélkül kapható, ibuprofen alapú fájdalomcsillapítót, mint pl. Advil. Ez enyhíteni a fájdalmat, de az esetleges gyulladást nem csökkenti, ezért ha a fájdalom nem akar enyhülni, mindenképp keresd fel a háziorvosod! Elképzelhető, hogy a húzódás közben megsérült egy szalag vagy ideg, ami most gyulladásban van.

Pár nap elteltével a fájdalomnak csökkennie kell. Amennyiben nálad is ez a helyzet, óvatosan elkezdhetsz mozogni és nyújtani. Fontos, hogy a sérülést követő 10-14 napban ne erőltesd túl magad nehéz tárgyak emelésével! Végezd ezt a 15 perces nyújtást akár minden nap, ám ügyelj arra, hogy ne nyújtsd túl a hátad! Ha valamelyik póz közben azt érzed, ez túl sok, állj meg, és pihenj egy kicsit! Most az a fontos, hogy ne erőltess semmit!