Relaxáció: Miért lazítsunk?

Nevezz meg bármilyen célt, és ha kipihenten fogsz hozzá, biztos, hogy jobban fogsz teljesíteni, mint túlhajszoltan. Ellenben amikor eleve fáradtan fogunk bele valamibe, egy gyötrelmes menetnek nézünk elébe. Ahhoz, hogy valóban csúcsra járassuk magunkat, és a legjobbat tudjuk nyújtani, a pihenés a kulcs. A pihenés, egészen pontosan a relaxáció az, ami biztosítja a csúcsteljesítményhez szükséges optimális kapcsolatot a testünk és az elménk között. 

Ahogy a testünknek, úgy az elménknek is szüksége van arra, hogy pihenjen és megszabaduljon a felgyülemlett feszültségtől. Képzeld ezt el úgy, mint amikor a motor túlpörög és felforrósodik, mígnem egyszer csak leáll. Hogy ismét üzemképes legyen, időt kell neki adnunk, hogy lehűljön. Épp így működünk mi emberek is! Időnként hagyni kell az elménket lehűlni; a relaxáció pedig elengedhetetlen, ha meg akarjuk őrizni ép eszünket, fenn akarjuk tartani motivációnk és érdeklődésünk a hobbink vagy a munkánk iránt. Ennek elhagyása, alulbecslése súlyosan károsítja az egészségünk. 

Tekintsük át röviden az állandó kimerültség hatásait! 

😣 Állandó vagy gyakori feszítő jellegű vagy migrénes fejfájás.  

😣 Krónikus fáradtság: amikor a szervezeted a teljes kimerültség állapotában van, és állandóan energia- és motivációhiányban szenvedsz. 

😣 Szív- és érrendszeri rendellenességek, magas vérnyomás és szívbetegség, szívroham.

😣 Gyomor-bélrendszeri problémák, hasmenés, székrekedés és gyomorfekély, valamint emésztési zavarok és gyomorégés.

😣 Rossz immunrendszer, fogékonnyá válás a betegségekre.

Rád hány jellemző ezek közül? Ha legalább egy, akkor most ne hagyd abba az olvasást!

A relaxáció akkor különösen fontos, amikor a legnagyobb a nyomás rajtad. Nagy családod van, akikről gondoskodnod kell? Fontos állásod van, és nyomja a vállaid a felelősség? Kismillió az egyéb teendőd a munka és a család mellett? Pont ilyenkor van a legnagyobb szükséged arra, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb időt és módot a pihenésre!

Próbálj meg minden nap egy kis időt szánni a pihenésre! Ideálisan napi egy óra kikapcsolódás a legtöbbünk életébe beilleszthető, de ha neked mégis nehezen megy, akkor kezdd napi 20 perccel, vagy akár 5 perccel! Bármennyi időt is szánsz a relaxációra, az mindenképp hasznosnak fogod érezni úgy testileg, mint lelkileg. 

Számos dolog tudsz csinálni akkor is, ha csak kevés időt tudsz a relaxációnak szentelni. Olvashatsz, írhatsz a naplódba, meghallgathatsz egy meditációs hanganyagot tőlem, vagy csak ülhetsz csendben és bambulhatsz ki a fejedből! A lényeg, hogy megtaláld azt a cselekvést, ami számodra a legmegnyugtatóbb! (Ha ezzel kapcsolatban szeretnél több tippet, írj egy üzit! 💌)

Jógaoktatóként számos emberrel dolgoztam már együtt relaxációval és stresszkezeléssel kapcsolatos kérdésekben. Érdekes, hogy kezdetben a legtöbb vendégemnek nehezére esik lelassítani, és nem látják a pihenésre szánt idő előnyeit. Azonban néhány hét, és az erre a területre összpontosító egyéni óra után a legtöbben megváltoztatták a szokásaikat, és azóta ódákat zengenek az életükre gyakorolt előnyökről! 

Többek között ezekről szoktak a vendégeim beszámolni: 

✅ Javul a koncentrációs képesség, mivel a relaxációval megedzett elme képes kikapcsolni a zavaró tényezőket, és jobb érzékszervi tudatosságot biztosít. 

✅ Javul a testtudatosság, és ezáltal pontosabban meg tudják mondani, mikor vannak megfelelően terhelve, vagy épp túlterhelve.

✅ Egy sérülést vagy komolyabb kimerültséget követően a testünknek pihenésre van szüksége a teljes regenerációhoz. A rendszeresen relaxáló vendégeim gyorsabb regenerációról számolnak be, és hamarabb tudnak optimális szinten teljesíteni.

✅Ha az elménk tiszta és ellazult, sokkal nyitottabbak vagyunk új ötletek, új dolgok befogadására. Épp ezért ilyen mentális állapotban sokkal könnyebben megy a tanulás is. Ezért ajánlom minden egyetemistának, hogy vizsgaidőszakban legalább hetente kétszer jöjjön el az órámra!

✅ Vendégeim éjjel sokkal jobban alszanak, nap közben pedig hatékonyabbak, energikusabbak mindenben.

✅ A relaxáció visszahelyezi a fókuszt a jelenre, és vendégeim egyre kevesebbet aggódnak a múlt vagy éppen a jövő történésein. 

A rendszeres pihenés és relaxáció kihagyásával nem csak a saját egészségünket veszélyeztetjük, hanem másokét is. Gondolj csak egy kialvatlan sofőrre az autópályán, egy fáradt munkásra a gyártósor mellett, vagy csak önmagadra, amikor kimerülten, nyűgösen és stresszesen dolgozol! Ha erről az oldalról közelítjük meg a dolgokat, akkor a rendszeres relaxáció valójában közérdekű!

Ha tudatában vagy a jeleknek, könnyebben észreveszed azokat magadon. Ilyenkor ha tartasz egy kis szünetet, akkor elkerülheted a stresszt és kimerültséget. Racionálisabb és koncentráltabb leszel, felkészültebben folytathatod a munkád, hosszútávon pedig sokkal egészségesebb leszel. 

A stressz jeleinek figyelmen kívül hagyása akár egy egész életen keresztül nem csak a te egészségedre nézve rendkívül káros, de a körülötted élőkére is. Nem csak a karriered láthatja kárát, de emberi kapcsolataid is. Megéri neked ilyet árat fizetni azért, hogy ne pihenj? 

Szóval azt mondod, nincs időd pihenni. Lehet, hogy tényleg így van, de mostmár látod, hogy mivel jár, ha kihagyod. Ha a cikkem hatására úgy döntöttél, rád fér 20 perc pihenés, próbáld ki valamelyik könnyű jóga vagy stretching videóm, például ezt vagy ezt, vagy akár itt ez a 10 perces relaxáció, amihez csak le kell ülnöd!