Jóga áldott állapotban

A szülés a legintenzívebb fizikai munka, amit valaha is végezni fogsz. A maratont se futnád le előkészületek nélkül, akkor hát miért vágnál bele a szülésbe felkészülés nélkül? Mindamellett, hogy jól esik a mozgás, a kismama jóga segít felkészülni a szülésre, és hozzájárul a baba egészségéhez is.

Nem kell gyakorlott jóginak lenned ahhoz, hogy belevágj a kismama jógába. Amennyiben a nőgyógyászod zöld utat adott ahhoz, hogy fizikailag aktív maradj a terhesség alatt is, a jóga az ideális mozgásforma minden várandós anyuka számára. Kutatások igazolják, hogy a kismama jóga biztonságos, és számos haszna van mind az anyuka, mint pedig a magzat számára.

A szakértők egyetértenek néhány általános szabályban a terhesség alatti jógával kapcsolatban. Ha korábban még sosem jógáztál, vagy csak röviddel a terhesség előtt kezdtél el gyakorolni, kizárólag kismama jógát végezz a terhesség alatt. Ha már a terhességed előtt is komoly jógagyakorló voltál, az első trimesztered után folytathatod a korábbi gyakorlásod egy moderált változatban. Az első trimeszter alatt mind a kezdő, mind pedig a gyakorló jógásoknak csak lágy formájú gyakorlás javasolt, hisz a magzat ekkor még épp beágyazódik, és magas a vetélés kockázata. Bármelyik is legyél, a szülész-nőgyógyászok egyöntetű szakmai javaslata alapján naponta minimum 30 percet érdemes testmozgásra fordítanod, hetente legalább öt alkalommal.

Terhesség alatt a szervezet relaxin hormonokat termel, ami lazítja a kötőszöveteket. A jó hír, hogy ez lehetővé teszi, hogy a medenceízület rugalmas legyen mialatt a méh növekszik, így teremtve helyet a babának. A rossz hír, hogy ez instabillá teszi a keresztcsonti ízületet, ami alsó háti fájdalmat okozhat, ezért a várandós nőknek óvatosabbnak kell lenniük, hogy ne nyújtsák túl izmaikat a jógagyakorlás közben.

A szülész-nőgyógyászok szerint a kismama jóga enyhíti a terhesség okozta diszkomfortot, hangulatingadozásokat, légzési nehézségeket és a várandósság alatti végtag ödémát; időt biztosít a leendő anyukának, hogy mélyebben kötődjön gyerekéhez, valamint felkészíti őket a szülés csodájára és nehézségeire. A pránajáma, azaz a légzőgyakorlatok pedig segíteni fognak az összehúzódáskor fellépő fájdalom kezelésében, amikor eljön a várva-várt nagy nap.

Mitől más a kismama jóga?

A rendes jóga átlagos pózai – például amikor állásban összeérnek a talpak – túl megerőltetőek lehetnek az ízületeid és a csípőd számára a várandósság alatt. Ahogy a baba növekszik, egyre több súly nehezedik a húgyhólyagra és magára a medencére is. A terhességhormonok lazítják az ínszalagokat, melyek ízületi és csontszerkezeti problémákhoz vezethetnek. Amellett, hogy a terhesség alatt módosítani kell a jógapózokon, a kismama jóga nagy hangsúlyt fektet a légzésre, valamint a megfelelő területek erősítésével vagy épp lazításával felkészíti a testet a szülésre.

A kismamák számára fontos a közösség a terhesség alatt. Óra után jó kapcsolódni másokhoz, megosztai a tapasztalatokat, élményeket és aggodalmakat. Ez kimondottan jó akkor, ha stresszeses vagy, és úgy érzed, nem kapsz elég támogatást, vagy fész attól, ami rád vár. A kismama jóga olyan hely, ahol válaszokat kaphatsz, épp ezért fontos, hogy az oktató megfelelő képzettséggel rendelkezzen – még jobb, ha már ő maga is átesett a szülés élményén. A kismama jóga remek lehetőség a szülésre való felkészülésre, és a terhesség élményének javítására. 

A kismama jóga nem a szégyenlősködés helye. Ez annak az ideje, hogy megismerd a tested, és növeld a magabiztosságod a szülési képességeiddel kapcsolatban. A négykézláb helyzetben történő domborítás segít megtanulni, hogyan billentsd a medencéd olyan helyzetbe, ami segíti a baba világrajöttét. A cipészpózban ülés, valamint a guggolás-variációk javítják a medencefenék vérkeringését, és segít hozzászoknod a megnyíláshoz. Jógaórán megtanulsz ráhangolódni és reagálni a saját tested szükségleteire, így szülés közben, amikor a racionális gondolkodást gyakran felfüggesztjük, képes leszel azonosítani a valós szükségleteid. 

Amennyiben nincs a közeledben elérhető kismama jóga, válaszd a klasszikus Hatha jógaórákat, vagy a resztoratív jógaórákat. Azonban mindenképp kerüld a hot jóga minden típusát, ugyanis a túlzottan megemelkedett testhő káros lehet a babádnak. A jógaórákon se erőltesd túl magad: ha kapkodod a levegőt és már nehezen megy az egyenletes beszéd, lassíts a tempón!

Jógatippek trimeszterenként

Kismama jóga az első trimeszterben (0-13. hét)

Mivel most fáradtabbnak érezheted magad, mint általában, nyugodtan állj meg és pihenj az óra alatt, illetve módosítsd, egyszerűsítsd a pózokat. Ha kínoz a reggeli rosszullét, helyettesítsd a lefele néző kutyát négykézláb helyzettel. Nem azért, mert előbbi káros lenne, hanem mert ha a fejed alacsonyabban van a gyomrodnál, az csak fokozza a rosszullét érzetét.

Ne végezz fordított pózokat, csavarásokat vagy ugrásokat az első trimeszterben. Ugrás helyett lépj hátra a napüdvözleteknél. A teve pózt és híd pózt helyettesítsd íjtartással (urdva dhanurasana). Egy ehhez hasonló könnyed gyakorlatsor üdítően fog rád is hatni!

Jóga a második trimeszterben (14-28. hét)

Ha a tipikus második trimeszterbeli energialöketet tapasztalod, akkor ez jó időszak, hogy elsajátítsd az erősítő és nyújtó gyakorlatokat – beleértve a guggolásokat és azokat a nyújtásokat, melyek erősítik a medence tájékát és megnyitják a csípőt. Ezek előkészítik a testet a szülésre. Ebben a szakaszban a pocak még nem túl nagy, ezért ekkor nagyjából bármit lehet csinálni, ami jól esik. Fontos a mély légzés. 

Jóga a harmadik trimeszterben (29-40. hét)

Ahogy a baba növekszik és a súlypontod előre helyeződik, valószínűleg egyre kényelmetlenebbül érzed magad mozgás közben. A terhesség utolsó hetei épp ezért alkalmasak a meditáció és légzőgyakorlatok elsajátítására és elmélyítésére. Ezek lassítják a szívritmust, és segítenek összeszedett maradni. Ez segíthet a közelgő szülés kapcsán érzett szorongás oldásában, ráadásul a most elsajátított légzőgyakorlatok sokszorosan kifizetődnek majd a vajúdás közben.

Ekkorra a keresztcsonti ízületek már lazák, és a légzés is megerőltető. A plusz súly és az előretüremkedő pocak minden póznál kihívást jelent az egyensúlyozásban. Ha bizonytalanak érzed magad, mindenképp fal mellett dolgozz. Egyes szakértők szerint nem ajánlott a háton fekvés a 6. hónapot követően, mivel az nyomást gyakorolna egy nagy vénára, ami a gerinc mellett és a méh mögött halad. Mások szerint egy rövid ideig tartó hátonfekvés elfogadott, de fontos közben a mély légzésre figyelni. De fel is polcolhatod a fejed és mellkasod, így egy félig fekvő, félig ülő helyzetben lehetsz. Ha nem kockáztatnál, akkor Savasana helyett feküdj a bal oldalara, és használj párnákat a kényelmes elhelyezkedéshez.

Hogy elkerüljük a pocakra nehezedő nyomást ülésben vagy állásban előrehajlások közben, mindig terpeszben helyezkedj el. Ez igaz a kisgyermek pózra is: nyisd a térdeket, hogy beférjük közéjük a pocakod. És ne feledd: ha bármiben bizonytalan vagy, inkább kérdezd meg róla az oktatót!

A cikket szakmailag lektorálta: Dr. Zádori János, a szegedi Kaáli Intézet intézetvezető főorvosa

Felhasznált irodalom: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-yoga/art-20047193


Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkemről sem, görgess az oldal legaljára, és iratkozz fel a hírlevelemre! Ne aggódj, havonta csak 1-2 levelet fogsz kapni tőlem, amiben összegyűjtöm neked a legújabb videóim és cikkeim linkjét.

Csatlakoztál már a zárt Facebook csoportomhoz? Ha még nem, itt az ideje! 🤗 Én úgy tekintek erre a csoportba, mint egy interaktív magazinra, ahol mindenki szerkesztő! ➡️ CSATLAKOZOM!