Heti két edzéssel az önbizalomhiány leküzdéséért

Az önbizalom javításának egyik biztos módja a rendszeres testmozgás. A test formálása által nem csak fizikailag, de mentálisan is erősebbnek érezzük magunkat, vagyis kevésbé érezzük magunkat mások által fenyegetettnek. A formásabb fizikai megjelenés vonzóbbá tesz bennünket, és ezzel kivívhatjuk mások tiszteletét, akár irigylését is. Az embereket lenyűgözi egy sikersztori, pláne, ha az szemmel látható. Azok számára, akik ugyanezt szeretnék elérni, te leszel a tudás forrása céljaik eléréséhez. Az edzettség által nem csak a különféle sportok, de az átlagos, hétköznapi fizikai tevékenységek is jobban fognak menni. 

Nem rossz, igaz? A testmozgás azonban nem csupán ezekről szól. Ha elkezdesz rendszeresen tornázni, edzeni, hamarosan meglátod, hogy ez olyan módokon hat rád, melyekre korábban nem is gondoltál volna. A rendszeres testedzésnek nem csak szemmel látható, de mentális hatása is van. 

A rendszeres testmozgás hatása az önbizalomra

Ha rendszeresen sportolsz valamit, idővel ráébredsz, hogy közvetlen hatásod van önmagad egy bizonyos részére. Valahányszor részt veszel egy csoportos edzésen, mindannyiszor egy kicsivel jobban fogsz onnan kisétálni, és arra fogsz gondolni, hogy aznap is tettél valami hasznosat önmagadért. 

Sőt mi több, valahányszor egy nagyobb súlyt fogsz meg a megszokottnál, beleteszel még egy kört a feladatba, vagy lefutsz egy extra kilométert, önmagad teszteled, és ezáltal válsz egyre jobbá és jobbá. Ha az edzéseken kihívások elég állítod magad, melyeket szemmel láthatóan napról-napra megugrassz, idővel ráébredsz, hogy mindezt az életed bármely más területén is megteheted. A testedzés egy igazán életigenlő tevékenység, mely hozzájárul mind a fizikai, mind a mentális növekedésedhez.

A mozgás hangulatjavító és önbizalomnövelő hatással is bír. A fizikai munka, így a testedzés is szerotonint, azaz boldogsághormont szabadít fel a testben, ráadásul az új agysejtek fejlődését is támogatja. A testmozgás tehát rövid és hosszútávon is javítja a hangulatod és kognitív teljesítményed.

Hogyan kezdj el rendszeresen mozogni?

Amikor ránászod magad, hogy elkezdj mozogni, a legfontosabb, hogy határozd el magad, és tarts ki döntésed mellett legalább két hónapig. Válassz egy szimpatikus edzéstípust (legyen az online, élő csoportos edzés, vagy személyi edzés), és akkor is ragaszkodj ehhez, ha az nem teljesen tökéletes. Ha becsülettel végigcsinálod, akkor is lesz látható eredménye, ha az nem a legtökéletesebb program. A lényeg, hogy kezdj el mozogni. Bármilyen program jobb az ülésnél.

Ugyanezen okból az is lényeges, hogy ne ugorj rögtön fejet egy kőkemény, megterhelő programba. Eleinte nem kell hetente ötször meghalnod. Ettől csak csalódottságot éreznél, és megutálnád az egészet. Válassz egy jógát, pilatest vagy kezdő funkcionális edzést, és járj el hetente kétszer. A fokozatosság elve az, ami igazán fontos. Ne ítéld magad előre bukásra; válassz olyan célt, mely a legközelebbi fejlődési zónádban van: már épp kell egy kis erőfeszítés, hogy végig tudd csinálni, de még nem olyan nehéz, hogy belebukj. Így biztosan nem töröd le az önbizalmad még idő előtt.

A cikk első megjelenése: https://www.stylemagazin.hu/hir/Heti-ket-edzessel-az-onbizalomhiany-lekuzdeseert/24718/stylelife/fitness/


Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkemről sem, görgess az oldal legaljára, és iratkozz fel a hírlevelemre! Ne aggódj, havonta csak 1-2 levelet fogsz kapni tőlem, amiben összegyűjtöm neked a legújabb videóim és cikkeim linkjét.

Csatlakoztál már a zárt Facebook csoportomhoz? Ha még nem, itt az ideje! 🤗 Én úgy tekintek erre a csoportba, mint egy interaktív magazinra, ahol mindenki szerkesztő! ➡️ CSATLAKOZOM!